Nová hvězdárna ze severu
Program, archiv
Kontakt, dotazy
Galerie
Plakáty
Zlínská hvězdárna
prohlídka (nové okno)
kde nás najdete
vybavení
historie
Stará hvězdárna
prohlídka
historie
kronika
Pro veřejnost
pozorování
přednášky
kroužky
astrotábor
Messierův maraton
další akce, OSUD
Pro školy, skupiny
objednání pořadu
nabídka využití sálu
Společnost ZAS
odborná činnost
CCD pozorování
seznam členů
ZAS v číslech
pro členy ZAS
Ke stažení
Odkazy

NAVRCHOLU.cz
Fincentrum

Činnost ZAS podporuje Petr Stuchlík a FINCENTRUM.

Pozvánka pod podzimní oblohu v říjnu 2007

2004 – srpen a září, říjen, listopad, prosinec
2005 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2006 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2007 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, září, říjen, listopad, prosinec
2008 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2009 – leden, únor, březen, duben, květen, září, říjen, listopad, prosinec
2010 – leden, únor, březen, duben, květen, září, říjen, listopad, prosinec
2011 – leden, červen, říjen, listopad, prosinec
2012 – leden, březen, duben, květen, červen, září, říjen, listopad
2013 – leden, únor, březen, duben, květen, září, listopad
2014 – leden, březen

Planety

V první půli října zmizí Merkur ve večerních červáncích a bude viditelný pouze na jižní polokouli. 23. října projde konjunkcí se Sluncem a od té doby bude viditelný na ranní obloze.

Venuše vychází v říjnu asi hodinu před východem Slunce na jihozápadě. Největší elongace dosáhne Venuše 28. října, kdy bude vzdálena od Slunce 46°. V tuto dobu bude také nejlépe pozorovatelná její fáze. V první polovině října se bude nacházet v souhvězdí Lva poblíž hvězdy Regulus.

Mars bude vidět jako jasná, oranžová tečka nad východo-severovýchodním obzorem pozdě večer. Každý týdnen bude ale vycházet o něco dříve. V říjnu vstoupí Mars do souhvězdí Blíženců a bude procházet asi 1° od hvězdokupy M35. Nejlepší podmínky pro pozorování Marsu budou krátce před rozedněním, kdy bude velmi vysoko na obloze.

Jupiter zůstává stále velmi jasný, ale v měsíci říjnu se už za soumraku dostává velice nízko na jihozápad. Jako po většinu léta bude Jupiter viditelný u nejjasnější hvězdy souhvězdí Štíra Antares. 15. října se k této dvojici připojí Měsíc ve vzdálenosti asi 5° jižně od Jupitera.

Při úsvitu se nedaleko Venuše objeví Saturn. V říjnu bude Saturn o poznání tmavší než je obvyklé. Jeho jasnost je pouze 0,8m. Je to způsobeno postupným sklápěním jeho prstenců, které budou v říjnu svírat s rovinou oběhu planety úhel pouze 10°. 7. října utvoří Saturn, Venuše a Regulus na obloze trojúhelník o délce stran zhruba 6°. Uprostřed tohoto trojúhelníku se ještě navíc objeví srpek Měsíce. K největšímu přiblížení mezi Venuší, Saturnem a Měsícem dojde 10. října, kdy vzdálenosti mezi nimi budou pouze 4,6°.

Uran se dostane nejvýše ještě asi 11 hodiny po Neptunu.

Neptun vystoupá nejvýše nad obzor krátce po soumraku.

Měsíc

Měsíc můžeme uvidět v poslední čtvrti 3. října v 12:06 SELČ (10:06 UT), nov nastane 11. října v 7:01 SELČ (5:01 UT), v první čtvrti bude 19. října v 10:33 SELČ (8:33 UT) a v úplňku můžeme Měsíc pozorovat 26. října v 6:52 SELČ (4:52 UT).

Petr Cagaš

 
Dnes je pondělí 23.10.2017, 17.06 (296. den v roce) kontakt: zas@zas.cz, webmaster