Nová hvězdárna z jihovýchodu
Program, archiv
Kontakt, dotazy
Galerie
Plakáty
Zlínská hvězdárna
prohlídka (nové okno)
kde nás najdete
vybavení
historie
Stará hvězdárna
prohlídka
historie
kronika
Pro veřejnost
pozorování
přednášky
kroužky
astrotábor
Messierův maraton
další akce, OSUD
Pro školy, skupiny
objednání pořadu
nabídka využití sálu
Společnost ZAS
odborná činnost
CCD pozorování
seznam členů
ZAS v číslech
pro členy ZAS
Ke stažení
Odkazy

NAVRCHOLU.cz
Fincentrum

Činnost ZAS podporuje Petr Stuchlík a FINCENTRUM.

Pozvánka pod zimní oblohu na únor 2008

2004 – srpen a září, říjen, listopad, prosinec
2005 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2006 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2007 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, září, říjen, listopad, prosinec
2008 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2009 – leden, únor, březen, duben, květen, září, říjen, listopad, prosinec
2010 – leden, únor, březen, duben, květen, září, říjen, listopad, prosinec
2011 – leden, červen, říjen, listopad, prosinec
2012 – leden, březen, duben, květen, červen, září, říjen, listopad
2013 – leden, únor, březen, duben, květen, září, listopad
2014 – leden, březen

Planety

Merkur projde konjunkcí se Sluncem 6. února. Od 23. února se po dobu pěti týdnů bude pohybovat v blízkosti Venuše a bude tedy na obloze snadno k nalezení.

1. února vystoupí Venuše na oblohu vzdálená pouze 0,6° od planety Jupiter. Planety dosáhnou během konjunkce největšího přiblížení na obloze od roku 2004. Blíže se planety k sobě dostanou nejdříve během konjunkce v roce 2014. Venuše s Jupiterem se v konjunkci vejdou do jednoho zorného pole dalekohledu. Jupiter bude mít zhruba 2,5 krát větší průměr, ale Venuše bude dramaticky jasnější. Toto je způsobené velkou vzdáleností Jupitera, na který dopadá asi 50 krát méně světla vzhledem k Venuši. V průběhu měsíce se planety budou od sebe vzdalovat, až na konci února vyjde Jupiter asi tři hodiny dříve než Venuše.

Mars vystoupá v únoru pár hodin po setmění velmi vysoko nad obzor. Na začátku měsíce bude mít Mars jasnost asi -0,6m. Jeho jasnost se ale během měsíce bude snižovat. 29. února bude jeho jasnost pouze 0,2m. Ke konci měsíce se Mars bude na obloze nacházet asi 4° od otevřené hvězdokupy Messier 35 v souhvězdí Blíženců.

Saturn bude v opozici v noci ze 23. na 24. února. V únoru se bude Saturn blížit k Regulu, nejjasnější hvězdě souhvězdí Lva. Na začátku bude vzdálenost mezi nimi asi 7° na konci měsíce už pouze 5°. Na konci února bude Saturn nejjasnější v roce 2008, jeho jasnost dosáhne 0,2m. Je to nejméně za posledních několik opozicí, což je způsobené sklonem Saturnových prstenců. V současné době je jejich sklon od ekliptiky asi 8°.

Uran dosáhne konjunkce se Sluncem 10. února, takže je po celý únor nepozorovatelný.

Neptun se po celý únor bude ztrácet ve večerních červáncích.

Měsíc

V noci z 20. na 21. února dojde k zatmění Měsíce. V tu dobu se Měsíc bude nacházet na obloze nedaleko Regula a Saturnu. Měsíc můžeme uvidět v novu 7. února ve 4:44 SEČ (3:44 UT), do první čtvrti vstoupí 14. února v 4:33 SEČ (3:33 UT), v úplňku můžeme Měsíc pozorovat 21. února v 4:30 SEČ (3:30 UT) a v poslední čtvrti bude 29. února v 3:18 SEČ (2:18 UT).


Petr Cagaš

 
Dnes je pondělí 23.10.2017, 16.58 (296. den v roce) kontakt: zas@zas.cz, webmaster