Nová hvězdárna ze severu
Program, archiv
Kontakt, dotazy
Galerie
Plakáty
Zlínská hvězdárna
prohlídka (nové okno)
kde nás najdete
vybavení
historie
Stará hvězdárna
prohlídka
historie
kronika
Pro veřejnost
pozorování
přednášky
kroužky
astrotábor
Messierův maraton
další akce, OSUD
Pro školy, skupiny
objednání pořadu
nabídka využití sálu
Společnost ZAS
odborná činnost
CCD pozorování
seznam členů
ZAS v číslech
pro členy ZAS
Ke stažení
Odkazy

NAVRCHOLU.cz
Fincentrum

Činnost ZAS podporuje Petr Stuchlík a FINCENTRUM.

Pozvánka pod podzimní oblohu v listopadu 2007

2004 – srpen a září, říjen, listopad, prosinec
2005 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2006 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2007 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, září, říjen, listopad, prosinec
2008 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2009 – leden, únor, březen, duben, květen, září, říjen, listopad, prosinec
2010 – leden, únor, březen, duben, květen, září, říjen, listopad, prosinec
2011 – leden, červen, říjen, listopad, prosinec
2012 – leden, březen, duben, květen, červen, září, říjen, listopad
2013 – leden, únor, březen, duben, květen, září, listopad
2014 – leden, březen

Planety

Během prvních dvou až tří týdnů listopadu máme příležitost ke spatření Merkuru. Vychází už 11 hodiny před Sluncem. V největší úhlové vzdálenosti od Slunce bude Merkur 8. listopadu. V tuto dobu dosáhne jasnosti -0,5m. Při pohledu dalekohledem bude ozářen zhruba ze 60%.

Venuše bude v největší úhlové vzdálenosti od Slunce 28. listopadu. Po celý listopad se na obloze objeví přibližně čtyři hodiny před úsvitem. Venuše i nadále zůstává dominantou ranní oblohy. V listopadu se Venuše postupně dostane nedaleko tří hvězd ze souhvězdí Panny. 6. listopadu ke hvězdě Beta Virginis, 13. listopadu projde velmi blízko (ve vzdálenosti 2') kolem Eta Virginis a 30. listopadu to bude Gamma Virginis.

Mars se stále přibližuje ke konjunkci a jeho jasnost narůstá. Během listopadu se dokonce zdvojnásobí a na konci měsíce dosáhne jasnosti až -1,6m. V listopadu Mars vychází krátce po setmění a tento měsíc také Mars započne svou klasickou „smyčku“ v pohybu na obloze. 15. listopadu se přestane pohybovat vzhledem k hvězdám na východ a začne postupovat na západ. Tento pohyb potrvá až do 30. ledna, kdy se začne pohybovat opět východním směrem.

Jupiter vychází v listopadu asi 2 hodiny po západu Slunce. Už na začátku listopadu bude Jupiter nízko nad obzorem. V průběhu měsíce pak bude klesat ještě více, což velmi znesnadní jeho pozorování. Jeho jasnost bude -1,8m.

V listopadu vychází Saturn společně s hvězdou Regulus v souhvězdí Lva. Po celý měsíc zůstanou poblíž. Vzdálenost mezi nimi se bude postupně měnit od 7° do 8°. Saturnovy prstence se stále více sklápějí a jeho jasnost se i nadále bude snižovat až na 0,8m.

Uran a Neptun se v listopadu objeví v souhvězdí Kozoroha. Budou tedy i stále pozorovatelné nad jižním obzorem krátce po setmění.

Měsíc

Měsíc můžeme uvidět v poslední čtvrti 1. listopadu ve 22:18 SEČ (21:18 UT), nov nastane 10. listopadu v 00:03 SEČ (23:03 UT), v první čtvrti bude 17. listopadu ve 23:33 SEČ (22:33 UT) a v úplňku můžeme Měsíc pozorovat 24. listopadu v 15:30 SEČ (14:30 UT).

Petr Cagaš

 
Dnes je pátek 28.4.2017, 04.51 (118. den v roce) kontakt: zas@zas.cz, webmaster