Nová hvězdárna ze severu
Program, archiv
Kontakt, dotazy
Galerie
Plakáty
Zlínská hvězdárna
prohlídka (nové okno)
kde nás najdete
vybavení
historie
Stará hvězdárna
prohlídka
historie
kronika
Pro veřejnost
pozorování
přednášky
kroužky
astrotábor
Messierův maraton
další akce, OSUD
Pro školy, skupiny
objednání pořadu
nabídka využití sálu
Společnost ZAS
odborná činnost
CCD pozorování
seznam členů
ZAS v číslech
pro členy ZAS
Ke stažení
Odkazy

NAVRCHOLU.cz
Fincentrum

Činnost ZAS podporuje Petr Stuchlík a FINCENTRUM.

Pozvánka pod noční oblohu na březen 2008

2004 – srpen a září, říjen, listopad, prosinec
2005 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2006 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2007 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, září, říjen, listopad, prosinec
2008 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2009 – leden, únor, březen, duben, květen, září, říjen, listopad, prosinec
2010 – leden, únor, březen, duben, květen, září, říjen, listopad, prosinec
2011 – leden, červen, říjen, listopad, prosinec
2012 – leden, březen, duben, květen, červen, září, říjen, listopad
2013 – leden, únor, březen, duben, květen, září, listopad
2014 – leden, březen

Planety

Venuše a Merkur vystoupají v březnu pouze nízko nad obzor a obě planety tak budou po většinu měsíce skryty v červáncích při svítání.

Při soumraku se Mars bude nacházet už vysoko nad obzorem v souhvězdí Blíženců. V průběhu měsíce bude ale Mars ztrácet na průměru i na jasnosti. Průměr poklesne z 9" na 7" a jeho jasnost se zmenší z 0,2m na 0,8m. Povrchové detaily už tedy nebudou v běžných dalekohledech viditelné. Několik dní okolo 10. března se Mars bude pohybovat poblíž velké hvězdokupy M35. V noci z 29. na 30. pak bude ve vzdálenosti pouhých 0,3° od hvězdy Epsilon Geminorum (Mebsuta). 30. března bude také Mars na obloze přesně 90° od Slunce.

Jupiter vystoupá na oblohu několik hodin před úsvitem a na obloze se bude nacházet v souhvězdí Střelce. 30. března pak pro pozorovatele na západní polokouli nastane zákryt hvězdy 50 Sagittarii pátým měsícem Jupitera, vzdáleným pouze 9' vzdáleným od kotoučku planety.

Saturn se bude v březnu pohybovat v souhvězdí Lva. Vychází po soumraku a nejvýše nad jižní obzor, kdy je nejlépe pozorovatelný dalekohledem, se dostane krátce před půlnocí. Saturn projde opozicí 24. března a zůstane viditelný prakticky po celou noc. Jeho prstence se budou nepatrně rozevírat až do konce dubna.

Uran se objeví velice blízko Venuše a Merkuru, takže podobně jako ony bude skrytý v červáncích. Jasnost Uranu bude asi 6m.

Neptun projde 9. března ve 4h asi 0,9° severně od Merkuru. Jasnost Neptunu bude asi 8m.

Měsíc

Měsíc můžeme uvidět v novu 7. března v 18:14 SEČ (17:14 UT), do první čtvrti vstoupí 14. března v 11:46 SEČ (10:46  UT), v úplňku můžeme Měsíc pozorovat 21. března v 19:40 SEČ (18:40 UT) a v poslední čtvrti bude 29. března v 22:47 SEČ (21:47 UT).

Slunce

20. března nastane jarní rovnodennost. Přesto bude v tento den Slunce pod obzorem asi o 18 minut méně než nad obzorem. Toto je způsobeno zemskou atmosférou, která láme sluneční paprsky – Slunce se nám jeví výše nad obzorem, než skutečně je.


Petr Cagaš

 
Dnes je pátek 28.4.2017, 04.52 (118. den v roce) kontakt: zas@zas.cz, webmaster