Nová hvězdárna ze severu
Program, archiv
Kontakt, dotazy
Galerie
Plakáty
Zlínská hvězdárna
prohlídka (nové okno)
kde nás najdete
vybavení
historie
Stará hvězdárna
prohlídka
historie
kronika
Pro veřejnost
pozorování
přednášky
kroužky
astrotábor
Messierův maraton
další akce, OSUD
Pro školy, skupiny
objednání pořadu
nabídka využití sálu
Společnost ZAS
odborná činnost
CCD pozorování
seznam členů
ZAS v číslech
pro členy ZAS
Ke stažení
Odkazy

NAVRCHOLU.cz
Fincentrum

Činnost ZAS podporuje Petr Stuchlík a FINCENTRUM.

Pozvánka pod zimní oblohu v lednu 2008

2004 – srpen a září, říjen, listopad, prosinec
2005 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2006 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2007 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, září, říjen, listopad, prosinec
2008 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2009 – leden, únor, březen, duben, květen, září, říjen, listopad, prosinec
2010 – leden, únor, březen, duben, květen, září, říjen, listopad, prosinec
2011 – leden, červen, říjen, listopad, prosinec
2012 – leden, březen, duben, květen, červen, září, říjen, listopad
2013 – leden, únor, březen, duben, květen, září, listopad
2014 – leden, březen

Planety

Merkur se od druhého týdne ledna objeví nad jihozápadním obzorem krátce po západu Slunce. Od 19. do 26. ledna bude Merkur pozorovatelný až 30 minut po soumraku a dosáhne výšky 10° nad obzorem. 14. ledna se s Merkurem poprvé setká sonda Messenger – první sonda vyslaná k Merkuru po 33 letech.

Venuše a Jupiter se na konci měsíce ledna na obloze velice přiblíží. Na začátku měsíce bude Venuše vysoko nad východním obzorem a Jupiter pak velice nízko, dokonce nemusí být viditelný vůbec. Každé ráno se Venuše ukáže nad obzorem níže a Jupiter bude stoupat. Jejich úhlová vzdálenost se v průbě měsíce sníží z 30° na 1,2°. Nejblíže se k soubě dostanou 1. února (do vzdálenosti 0,6°) a poté se už budou zase vzdalovat.

Země osáhne v lednu perihélia – nejmenší vzdálenosti od Slunce. Do perihélia vstoupí 2. ledna v 23:50 UT (tedy 3.ledna v 00:50 našeho času). Země bude vzdálená od Slunce 0,983 AU (146 milionů km).

Mars dosáhne nejvyšší výšky nad obzorem na Nový rok. Pouze osm dní po opozici bude Mars stále velmi dobře viditelný, ale jeho průměr i jasnost se velmi rychle snižují. Úhlový průměr Marsu se sníží z 15,3" na 12,2" a detaily na povrchu proto budou mnohem hůře pozorovatelné. Jasnost se z původní -1,5m sníží o celou magnitudu (poklesne asi 2,5krát).

Saturn vychází v lednu kolem deváté hodiny večer. Saturnovy prstence dosáhly dočasného minimálního náklonu 6,6° 15. prosince a příštích pár měsíců se budou opět vyklápět. To se projeví i v mírném zjasnění Saturnu.

Uran bude k vidění v souhvězdí Vodnáře krátce po setmění.

Neptun vystoupí pouze velmi nízko nad obzor a při své jasnosti 8m bude prakticky nepozorovatelný.

Měsíc

Měsíc můžeme uvidět v novu čtvrti 8. ledna v 12:37 SEČ (11:37 UT), do první čtvrti vstoupí 15. ledna v 20:46 SEČ (19:46  UT), v úplňku můžeme Měsíc pozorovat 22. ledna v 14:35 SEČ (13:35 UT) a v poslední čtvrti bude 30. ledna v 6:03 SEČ (5:03 UT).


Kometa 8P/Tuttle

Kometa 8P/Tuttle bude nad obzorem od soumraku asi do desáté hodiny večerní. Na začátku měsíce pravděpodobně zjasní a bude dobře pozorovatelná.


 
Dnes je sobota 19.8.2017, 00.33 (231. den v roce) kontakt: zas@zas.cz, webmaster