Nová hvězdárna ze severu
Program, archiv
Kontakt, dotazy
Galerie
Plakáty
Zlínská hvězdárna
prohlídka (nové okno)
kde nás najdete
vybavení
historie
Stará hvězdárna
prohlídka
historie
kronika
Pro veřejnost
pozorování
přednášky
kroužky
astrotábor
Messierův maraton
další akce, OSUD
Pro školy, skupiny
objednání pořadu
nabídka využití sálu
Společnost ZAS
odborná činnost
CCD pozorování
seznam členů
ZAS v číslech
pro členy ZAS
Ke stažení
Odkazy

NAVRCHOLU.cz
Fincentrum

Činnost ZAS podporuje Petr Stuchlík a FINCENTRUM.

Pozvánka pod podzimní oblohu v prosinci 2007

2004 – srpen a září, říjen, listopad, prosinec
2005 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2006 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2007 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, září, říjen, listopad, prosinec
2008 – leden, únor, březen, duben, květen, červen, červenec a srpen, září, říjen, listopad, prosinec
2009 – leden, únor, březen, duben, květen, září, říjen, listopad, prosinec
2010 – leden, únor, březen, duben, květen, září, říjen, listopad, prosinec
2011 – leden, červen, říjen, listopad, prosinec
2012 – leden, březen, duben, květen, červen, září, říjen, listopad
2013 – leden, únor, březen, duben, květen, září, listopad
2014 – leden, březen

Planety

Merkur nebudeme mít možnost v prosinci spatřit vůbec.

Venuše bude i v prosinci k vidění na ranní obloze. Oproti předchozím měsícům začne její jasnost mírně klesat. V průběhu měsíce se nepatrně sníží z -4,2m na -4,1m. Vychází asi tři hodiny před východem Slunce. Na začátku prosince budeme vidět Venušin disk osvětlený Sluncem z 66%, na konci již ze 76%.

Mars vychází na oblohu těsně po soumraku na začátku měsíce, na konci už bude po soumraku vysoko na obloze. Jasnost Marsu se stále zvyšuje a ke konci měsíce dosáhne -1,6m takže bude dokonce jasnější než nejjasnější hvězda oblohy – Sirius (-1,4m). 24. prosince se Mars dostane do opozice se Sluncem. Nejblíže k Zemi a tedy v nejlepší pozici pro pozorování bude Mars 18. prosince. (Rozdíl mezi daty opozice a nejmenší vzdálenosti od Země je způsoben různým tvarem eliptických drah obou planet.) Jeho jasnost nebude tak velká jako při minulých opozicích, jeho úhlový průměr bude pouze 15,9". Na druhou stranu jej ale můžeme vidět velmi vysoko nad obzorem, blízko maximální možné výšky, což ho činí dobře pozorovatelným. V noci z 23. na 24. prosince ve 3:49 UT (4:49 SEČ) dojde k zákrytu Marsu Měsícem (předpověď času je pro Prahu).

Jupiter Jupiter se celý prosinec bude schovávat v červáncích a nebude vůbec pozorovatelný. 23. prosince bude Jupiter v konjunkci se Sluncem.

Saturn vychází na oblohu kolem půlnoci na začátku měsíce, na konci už dvě hodiny před půlnocí. Saturnovy prstence stále pokračují ve sklápění. V prosinci budou vzhledem k Zemi skloněny pouze o 7°. Tím je způsobem i pokles jeho jasnosti, v průběhu měsíce se sníží z 0,6m na 0,7m.

Uran a Neptun budou stále k vidění na večerní obloze. Neptun v souhvězdí Kozoroha a Uran v souhvězdí Vodnáře.

Měsíc

Měsíc můžeme uvidět v poslední čtvrti 1. prosince ve 13:44 SEČ (12:44 UT), nov nastane 9. prosince v 18:40 SEČ (17:40 UT), v první čtvrti bude 17. prosince ve 11:18 SEČ (10:18 UT), v úplňku můžeme Měsíc pozorovat 24. prosince v 2:16 SEČ (1:16 UT) a 31. prosince v 8:51 SEČ (7:51 UT) bude opět v poslední čtvrti.


Kometa 8P/Tuttle

Kometa 8P/Tuttle možná dosáhne na konci prosince takové jasnosti, že ji bude možné vidět pouhým okem. Bude se pohybovat v okolí souhvězdí Kasiopea.


Geminidy

Meteorický roj Geminidy bude k vidění v noci z 13. na 14. prosince. Tento roj je zhruba stejně silný jako o něco známější Perseidy. Radiant tohoto roje bude poblíž hvězdy Castor v souhvězdí Blíženců.

Petr Cagaš

 
Dnes je pondělí 23.10.2017, 17.09 (296. den v roce) kontakt: zas@zas.cz, webmaster